X

Geschiedenis 18+huis

Geschiedenis-18+-huis_6

Hier leest u over de geschiedenis van het 18+ huis. Informatie over de huidige stand van zaken is terug te vinden onder kopje ‘foto’s 18+ huis’.

100_5716

100_5721

 

Januari 2014: Hoog bezoek

De burgemeester van Pieszyce heeft een kijkje genomen in het 18+huis, samen met de vice-burgemeester. Met veel trots nam hij de vorderingen in ogenschouw. Ook van het resultaat van de zelfwerkzaamheid van de Nederlandse jongeren afgelopen zomer was hij onder de indruk. We zijn blij met zijn belangstelling. Verder heeft hij toegezegd te willen helpen bij crowdfunding in Polen.

IMG_6069-1024x682IMG_6073-1024x682

Augustus 2013: jongerenwerkreis Join Our Mission

De jaarlijkse werkreis naar de kindertehuizen in Pieszyce en Pilawa brengt een groep van 35 vrijwilligers naar Polen. Naast de onderhoudswerkzaamheden in de kindertehuizen (meer informatie hierover op de pagina Verslag Werkreis 2013) en het entertainen van de kinderen die hier wonen, gaan er 15 mensen aan het werk in het 18+huis. Na overleg met de Poolse aannemer worden op de verdieping plafonds betimmerd. Van 4 kamers en de badkamer zijn de plafonds voorzien van gipsplaten (met zo’n 2800 schroeven!). De materialen zijn gesponsord.

DSC00857-001DSCN05801

 

Juni 2013: vorderingen en voorbereidingen

Vier mensen van Join Our Mission Polen zijn voor één dag naar Pieszyce, Polen, op en neer gereden. Maar niet voor niks. Met onze aannemer hebben we de precieze vorderingen van de bouw doorgenomen. Met elkaar hebben we een en ander bekeken in het huis. De uitvoerder van dit project spreekt wat Duits, net als wij. Dit maakt de communicatie wat gemakkelijker.

IMG_13121691

Verder is Jan, een Nederlandse ondernemer uit de buurt van Pieszyce, onze rots in de branding. Hij kent zowel de Poolse als de Nederlandse cultuur van binnenuit en spreekt beide talen. Hij is voor ons van grote betekenis en was ook nu weer bij onze gesprekken aanwezig.

Nico Zeldenrijk heeft het overleg geleid over de werkzaamheden die we tijdens de werkreis van augustus in het 18+huis kunnen uitvoeren met onze jonge mensen uit Nederland.

Met onze eigen sleutel openen we ons eigen 18+huis.

SAMSUNGSAMSUNG

November 2012: de eerste fase van de bouw afgerond

Het 18+huis is (bijna) wind- en glasdicht. Enkele mensen uit de werkgroep zijn in het weekend van 18 november naar Polen gegaan om de vorderingen te bekijken, voordat het huis wordt afgesloten voor de winter. Met trots kijken we naar wat we met elkaar, met alle mensen die onze missie ondersteunen samen, hebben kunnen bereiken. In het voorjaar verder…

Geschiedenis-18+-huis_2Geschiedenis-18+-huis_1

Augustus 2012: werkreis 2012

De deelnemers aan de werkreis 2012 hebben van 13 t/m 18 augustus een fantastische week in de kindertehuizen doorgebracht. Er is veel gewerkt, maar ook gespeeld en geknutseld met de kinderen.

Dit jaar konden onze jongeren ook gaan kijken bij het 18+huis. De eerste verdieping staat er, met twee puntgevels erop gemetseld. We konden erin en erop, en ervoor, zoals u ziet.

Geschiedenis-18+-huis_3

Mei 2012: de bouw is begonnen

Er zijn elektriciteitsvoorzieningen aangelegd en een Poolse aannemer is in maart 2012 daadwerkelijk met de eerste fase van de bouw begonnen. Bekijk het op de foto’s.

IMG_0140Geschiedenis-18+-huis_5

December 2011

U ziet voor de laatste keer een foto met kale grond, in maart start de bouw van het 18+huis!

 

November 2011: benaderen van Poolse aannemers

Nu de vergunningen, die nodig zijn voor de bouw van het 18+huis zijn door de gemeente zijn afgegeven, kunnen we verder! We vragen drie Poolse aannemers een offerte uit te brengen, zodat we in het voorjaar van 2012 met de bouw kunnen beginnen. Daarvoor is een bedrag nodig van ongeveer 150.000 euro. We hoeven er niet omheen te draaien: Er is veel geld nodig om het 18+huis te realiseren!

September 2011

We kunnen u vertellen dat de tekeningen klaar zijn en dat de vergunningen allemaal zijn afgegeven. Zoals u ziet staan er, naar goed Pools gebruik, heel veel stempels onder.

Geschiedenis-18+-huis_7

April 2011 ontmoeting met de burgemeester van Pieszyce

Enkele mensen uit het bestuur gaan, vergezeld door een tolk, vanuit Nederland een paar dagen naar Polen en spreken met de burgemeester van Pieszyce. Op de website van de gemeente Pieszyce lezen we het volgende (met een foto):

Geschiedenis-18+-huis_8

Holendrzy w Pieszycach

We wtorek 26 kwietnia odbyło się robocze spotkanie burmistrza Pieszyc Mirosława Obala z Fredem Brownem – prezesem holenderskiej Fundacji Stichting Join ur Mission Polen oraz jego członkami. 

Holendrzy spędzili w Pieszycach Święta Wielkiej Nocy, ale głównym celem ich pobytu było dopięcie formalności związanych z budową domu dla młodzieży usamodzielniającej się, o którym już wielokrotnie pisaliśmy. Holendrzy spotkali się z projektantem i wykonawcą inwestycji, której budowa ma ruszyć w Pieszycach. Celem Fundacji jest wykonanie pełnej dokumentacji jeszcze w tym roku, a jeżeli pozwolą na to środki finansowe, w tym roku powinna ruszyć także realizacja obiektu. Przypomnijmy, że gmina biorąc pod uwagę społeczny cel zadania sprzedała fundacji grunt pod budowę tego budynku z bonifikatą 90 %. Kolejna wizyta partnerów pieszyckiego Domu Dziecka nastąpi w dniach od 8 do 12 sierpnia. Wtedy też minie 10 lat współpracy.

De vertaling:

Nederlanders in Pieszyce

Op dinsdag 26 april heeft een bijeenkomst plaats gevonden van de burgemeester van Pieszyce Miroslaw Obala en Fred de Bruin, de voorzitter, en een delegatie van de Stichting Join Our Mission.
De Nederlanders hebben in Pieszyce de Pasen doorgebracht, maar het belangrijkste doel was om de details en vragen door te nemen voor wat de bouw van het 18+huis betreft. De Nederlanders hebben de architect en de bouwondernemer gesproken. Het doel van de stichting is nog dit jaar alle formaliteiten af te ronden en als het financieel gezien mogelijk is, de bouw te starten. Zoals u weet, heeft de gemeente de grond aan de Stichting verkocht met 90% korting. Het volgende bezoek vindt plaats van 8 tot 12 augustus. Dan komen ze voor de tiende keer met een groep jongeren naar het kindertehuis.

September 2010

Op de jaarmarkt in Kockengen is er een start gemaakt met de ‘stenenactie’. Er moeten symbolisch 100.000 stenen van € 1,- per stuk verkocht worden. Er werden die dag ruim 2000 stenen ‘verkocht’. Er worden nog meer acties voorbereid. En de stenenactie gaat door.

Augustus 2010: onze grond, aangegeven met piketpaaltjes

De omtrek van ons stuk grond is aangegeven door piketpaaltjes. Op de tweede foto is te zien wat de grootte is (diagonaal); vanaf het punt waar de fotograaf staat tot waar Jonieta staat (naast het schuurtje).

IMG_3358IMG_3248

We moeten bepalen waar het huis moet staan op de plattegrond van ons perceel. We kiezen ervoor het zo te plaatsen dat er eventueel nog een huis naast gezet kan worden in de toekomst.

IMG_3319

Mei 2010: aankoop van een stuk grond in Pieszyce

In mei 2010 koopt Stichting Join Our Mission Polen de grond voor het 18+huis,  de gemeente Pieszyce biedt het ons aan met een korting van 90%.

De koopakte wordt ondertekend in het gemeentehuis van Pieszyce door de burgemeester en Fred de Bruin, voorzitter van de stichting Join Our Mission Polen. Bij de notaris wordt de koopakte notarieel vastgelegd. Hierbij is een beëdigd tolk aanwezig, zoals voorgeschreven door de Poolse staat. De burgemeester heet ons welkom als nieuwe inwoners van Pieszyce.

We hebben een architect opdracht kunnen geven het project waarvoor we gekozen hebben verder aan te passen voor bewoning door acht jongeren. We volgen hiermee niet het advies van de directrice van de kindertehuizen (6 à 7 jongeren), omdat we de ruimte willen hebben voor een eventuele uitbreiding naar 8 jongeren. De architect zal ook de vergunningen aanvragen bij de gemeente. We hopen dit voor het eind van dit jaar nog te kunnen afronden.

IMG_2663IMG_2675

IMG_2686IMG_2694

 

Via een Nederlander met een groot landbouwbedrijf in de buurt van Pieszyce zijn we in contact gekomen met een aannemer; we zijn onder andere met hem in gesprek over het bouwen van dit huis. Drie Poolse aannemers zullen een offerte uitbrengen, zodat we een verantwoorde keuze kunnen maken. Dit in goede samenwerking met de mensen van de kindertehuizen.

cykada

December 2009: vraag om korting

De gemeente Pieszyce biedt ons een stuk grond van 876 m² te koop aan. Er wordt ook aangegeven dat we de mogelijkheid hebben korting te vragen, maximaal 50%. We maken hiervan gebruik en gaan de brief met deze vraag aanbieden aan de burgemeester van Pieszyce.

IMG_2073IMG_2074

 

Ook nemen we vanuit Polen wat catalogi mee, waaruit we een huis kunnen kiezen dat voldoet aan de eisen van de gemeente Pieszyce. Uiteraard is de grootte van het huis van belang, het moet aangepast kunnen worden voor bewoning door 6 à 7 jongeren. Dit aantal wordt ons ingegeven door de directrice van de kindertehuizen, met als argument dat, wanneer er meer jongeren zouden wonen dit snel zou leiden tot conflicten.

We laten onze plannen zien aan wat jongens uit het kindertehuis met als achterliggende gedachte dat zij er misschien wel zullen gaan wonen.

IMG_2114

Augustus 2009: 1000 m² gesponsord!

De sponsoring van 1000 m² grond voor het 18+huis is rond, het bedrag van € 25.000,- is binnen! De actie, die gestart is op 11 juni en uitgevoerd door de deelnemers van de werkreis van zomer 2009 is geslaagd. Op 1 augustus kunnen we u vertellen dat er voldoende sponsors gevonden zijn om een afspraak te maken met de burgemeester van Pieszyce.

De burgemeester was op vakantie, hij liet zich vertegenwoordigen door zijn vervanger en een ambtenaar. Het gesprek verliep positief, we hebben ons de procedure laten uitleggen. Eind oktober kunnen we verwachten dat de grond ons te koop zal worden aangeboden. Daarna verstrijkt er een periode van zes weken, waarin bezwaar kan worden ingediend tegen het plan. Wij zullen tijd moeten nemen om de stukken te laten vertalen uit het Pools naar het Nederlands. Ook zullen we onderzoeken of de stappen die we nemen juridisch in orde zijn. We gaan zorgvuldig met onze gelden om, dat spreekt voor zich. Wanneer alles vlot verloopt, kunnen we verwachten dat we in januari/februari het koopcontract zullen ondertekenen.

Juli 2009: het 18+huis in Polen

Of, beter gezegd: het huis voor jongeren vanaf 18 jaar, die het kindertehuis moeten verlaten vanwege hun leeftijd en daardoor alleen komen te staan. Een lange zin, maar hiermee vertellen we precies waar het om gaat.

Vanaf nu noemen we het huis het 18+huis. Niet ons huis, maar een huis voor achttienjarigen (en ouder), hun huis.

We verwachten dat we in augustus de grond zullen kunnen kopen, kosten: € 25 000,- Dit bedrag moeten we voor die tijd bij elkaar gebracht hebben. Hoe?

Als eerste stap is iedere deelnemer van de werkreis Polen 2009 op pad gegaan om 20 m² grond te laten sponsoren voor € 25,- per m². Deze actie loopt t/m vrijdag 3 juli. Zaterdag
4 juli, de dag dat we weer auto’s wassen en ramen zemen om geld te verdienen voor de werkreis van komende zomer, wordt bekend hoe de actie verlopen is.

Er is voor dit project een tweede werkgroep opgericht met mensen die zich speciaal voor de realisatie van dit huis willen gaan inzetten: de stichting Join Our Mission Polen.

Mei 2009: een bezoek aan een advocaat, aanbod van de gemeente Pieszyce

Samen met de directrice van de kindertehuizen en een tolk brengen we een bezoek aan een advocaat. Zij heeft voor ons uitgezocht of voor de aankoop van de grond door ons, Nederlanders, speciale toestemming van het Poolse ‘Ministerie van binnenlandse zaken’ nodig is. Dit is niet het geval. Zij heeft dit schriftelijk vastgelegd voor de gemeente Pieszyce.

Diezelfde dag hebben we een afspraak met de burgemeester van Pieszyce, de advocaat is daarbij en overlegt haar papieren. En ook de directrice en de tolk zijn daarbij aanwezig.

Daarna krijgen we door de gemeente Pieszyce een stuk grond te koop aangeboden. Een prijs is nog niet te noemen, rond augustus zal de gemeenteraad hierover een beslissing nemen. Daarna kunnen we schriftelijk een verzoek indienen om korting op deze prijs.

Het gaat inderdaad over hetzelfde perceel als wij steeds al dachten, op loopafstand van het kindertehuis. De straat oversteken, het paadje tussen het huizenblok aan de overkant van de straat 50 meter aflopen en daar ligt het. Er mag een huis gebouwd worden met een maximale oppervlakte van 200 m². Binnen een redelijke afstand van het kindertehuis zijn geen alternatieve locaties beschikbaar. De burgemeester zegt een aantrekkelijke prijs te vragen, omdat het voor de jongeren uit het kindertehuis is.

IMG_1079

Februari 2009: winter in Polen

In februari zijn we een paar dagen in Pieszyce en weer gaan we kijken naar de grond, die we misschien zullen gaan kopen.

De foto’s laten zien hoe we, vanaf het terrein van het kindertehuis, door het hek gefotografeerd, het paadje er naartoe kunnen lopen. Op de tweede foto ditzelfde paadje, rechts ervan ligt het betreffende perceel.

Polen-februari-09-166Polen-februari-09-163

 

Augustus 2008: publiciteit in Polen

We komen op de Poolse radio en tv. Pani Ilona heeft hen ingelicht over onze plannen en we kunnen voor de regionale nieuwszenders onze idealen uitleggen.

100_6212_0001

100_6233_0001
image0051100_6263_0001

De burgemeester vraagt ons een stuk grond te gaan bekijken, dicht bij het kindertehuis in Pieszyce. Zou dit iets voor ons zijn?

 

100_6269_0001

Mei 2008: een idee…

Sinds 2002 wordt er jaarlijks een werkreis voor jongeren uit Kockengen e.o. georganiseerd naar drie kindertehuizen in Zuidwest Polen. We leren de kinderen en de leiding in de kindertehuizen steeds beter kennen. Mede doordat er, naast de werkreizen, twee keer per jaar een kleine delegatie naar Polen afreist om de onderlinge vriendschap op te bouwen en te onderhouden.

Na meerdere gesprekken met de directrice van deze drie kindertehuizen, mevrouw Ilona Bugaj, wordt onze zorg om de achttienjarigen die het kindertehuis verlaten, steeds sterker.

En dan ontstaat het idee iets voor hen te gaan doen, we denken aan een appartementencomplex waar ze kort ‘op kamers zullen gaan’ en alle vaardigheden zullen leren om daarna alleen verder te kunnen. Deze jongeren moeten het namelijk stellen zonder de zorg van hun ouders. En daardoor loopt het vaak niet goed af. Ze voelen zich eenzaam en komen in verkeerde milieus terecht. In ruil voor wat liefde en aandacht.

We gaan in gesprek met de burgemeester van Pieszyce om onze ideeën te delen en vinden een gewillig oor. Hij ziet in hoe belangrijk dit zou zijn voor deze jonge mensen en zegt zijn medewerking toe.

X